info@hetzilveratelier.be

Search
Close this search box.

Bepaal zelf je ringmaat

Je ziet in een webwinkel de ring van je dromen en wil hem hebben, hebben, hebben…. ken je dat? Maar dan? Wat is jouw ringmaat? Hoe kun je zelf berekenen wat voor jou de juiste maat is zodat je niet hoeft te retourneren of ruilen nadat je hem ontvangen heb. Wij geven je enkele tips hoe je dit kan berekenen.

Ringmaten worden vaak op wisselende manieren weergegeven. Het ene merk kiest ervoor om maten aan de hand van de binnendiameter in millimeters weer te geven, het andere merk kiest voor de omtrek in millimeters en er zijn ook merken die USA maten hanteren. Bij het ZilverAtelier hanteren we de omtrek.

Wij zullen proberen om wat duidelijkheid in deze soms wat verwarrende materie te brengen.

HOZ2023-02

Je ringmaat bepalen kan op vele manieren.

Als leidraad gebruiken we onderstaande ringmaten tabel waarin je de meest in België & Europa gebruikte ringmaten kan vinden.

matentabel

Mogelijkheid 1

Maak  gebruik van een lintje of een koordje waarmee je de omtrek van de vinger meet.

lat en schaar

Doe het lintje niet te strak, maar losjes, om de vinger en meet daarna met een liniaal het lintje. Hiermee heb je de omtrek van je vinger berekend.

hand
lat en lintje

Aan de hand van deze lengte kun je in de tabel zien wat de dichtstbijzijnde ringmaat is. In dit voorbeeld is dit 52 mm wat meteen de ringmaat is zoals we die in ons atelier meten.

Mogelijkheid 2

Leg een goed passende ring op een liniaal.

lat met ring

Lees de binnendiameter af. Zoals je kan zien is het bij dit voorbeeld 20,5 mm, als je in de tabel kijkt komt dit overeen met ringmaat 65.

Mogelijkheid 3

Een goed passende ring meten met een schuifmaat om op deze manier de binnendiameter te bepalen. Dit is een zeer precieze manier van werken en zal een van de beste resultaten geven.

schijfmaat

Ook op deze manier kom je bij een binnendiameter van 20,5 mm wat overeenkomt met ringmaat 65. Mocht jouw meting op een tussenmaat uitkomen, kies dan de dichtstbijzijnde ringmaat in de tabel.

Mogelijkheid 4

Kom langs ons atelier, Hoogstraat 23, 2870 Puurs-Sint-Amands. We nemen graag de tijd om je ringmaat op te meten. Woon je te ver, bestel dan een ringsizer. Met dit kleine riempje kan je je ringmaat bepalen en we stoppen er een kortingscode bij.

Ringsizer

Tot zover “hoe je een ringmaat kan bepalen” maar er zijn nog meer punten waar je rekening mee moet houden.

  • Een brede ring voelt strakker aan om de vinger, neem bij een brede ring een halve tot hele maat groter.
  • Kom je met je berekening uit op een binnendiameter die niet standaard in de tabel staat (bijvoorbeeld 17,8) kies dan de dichtstbijzijnde (grotere) maat.
  • Door warmte en kou kunnen je vingers dikker of dunner worden. Zo kan er na een paar uur al een verschil van een kwart ringmaat ontstaan. Bereken je ringmaat daarom bij kamertemperatuur.
  • Komt je ringmaat uit tussen 2 maten,  kies dan voor de grootste maat.
  • Niet alle merken hebben halve maten in hun collectie, moet je om deze reden je maat bijstellen, kies dan voor een halve maat groter.


Hoe graag we je ook een kant en klare maatberekening zouden willen geven, het blijft suggestief omdat persoonlijke factoren en de breedte van de ring mede bepalend zijn!

Je ring laten aanpassen?

Als goudsmid kan ik helpen om je ring te vergroten of verkleinen. Heb je de ring bij ons aangekocht, dan is de eerste aanpassing altijd gratis!

Een ring zonder edelstenen kan makkelijker aangepast worden dan een ring met edelstenen. Een bijkomende voorwaarde is dat de ring gemaakt is van een edelmetaal. Een ring van edelmetaal herken je dan weer aan het merkteken voor goud of zilver (vaak aan de binnenkant van de ring). Jammer genoeg is deze niet altijd aanwezig, maar geen nood, we kunnen je wel helpen om dit te bepalen.

Krijg ons nieuw aanbod als eerste te zien

Door je in te schrijven ga je akkoord met onze privacy policy. In elke e-mail die je ontvangt, heb je de mogelijkheid je uit te schrijven.